top of page

INTENS: Ukončení projektu

Aktualizováno: 15. 8.

Projekt INTENS byl ukončen v souladu s harmonogramem k 31. 05. 2024.


Úspěšně jsme dokončili projekt INTENS, který byl realizován za podpory Generálního ředitelství vězeňské služby ČR. Tento projekt byl zaměřen na řešení dlouhodobého problému nedostatku účinných rehabilitačních programů pro neparafilní pachatele sexuálních trestných činů ve výkonu trestu odnětí svobody (VTOS). Tito pachatelé dosud neměli přístup k dostatečně účinným terapeutickým programům, které by jim pomohly snížit riziko recidivy a usnadnily jejich návrat do společnosti.


Projektu se účastnily věznice Heřmanice, Horní Slavkov, Oráčov, Nové Sedlo a Bělušice.


Hlavním cílem projektu INTENS bylo navrhnout a pilotně otestovat nový terapeutický program zaměřený na neparafilní pachatele sexuálních deliktů. V rámci projektu jsme vytvořili komplexní proces, který zahrnoval výběr vhodných odsouzených, motivační intervence, hodnocení rizika (risk assessment) a sestavení skupin. Byly také připraveny komunikační materiály a dopisy, které sloužily vězeňským zaměstnancům jako průvodce při výběru odsouzených a představení programu.

 

Vývoj programu GLM+


Původní plán zahrnoval spolupráci se zahraničními partnery, bohužel však časové a kapacitní důvody zabránily této spolupráci. Následně jsme navázali úspěšnou spolupráci s německými kolegy z věznice JVA Brandenburg an der Havel, s nimiž jsme v rámci inkubační fáze inovace připravili návrh nového terapeutického programu, který jsme nazvali GLM+. Tento program je založen na osvědčeném Good Lives Modelu (GLM), doplněném o další moduly zaměřené na pachatele násilných trestných činů bez parafilie.

Navržený program GLM+ by měl dle současného návrhu probíhat po dobu 9 měsíců a obsahuje celkem 756 hodin terapeutických aktivit. Program zahrnuje 12 klíčových modulů, včetně témat jako jsou životní vzorce, sexualita, faktory vedoucí k trestnému činu, nekriminální myšlení a vztahy. Program byl navržen pro skupiny osmi až deseti účastníků.

 

Budoucí plány


Úspěšné dokončení pilotní fáze programu GLM+ v rámci inkubační fáze vývoje řešení projektu INTENS potvrdilo jeho efektivitu a význam pro rehabilitaci této specifické skupiny pachatelů. Do budoucna plánujeme dovyvinout a rozšířit program do dalších věznic a zařadit jej do standardního portfolia programů Vězeňské služby ČR. Věříme, že tento program pomůže snížit riziko recidivy a zvýšit bezpečnost ve společnosti.

 

Závěr


Projekt INTENS přinesl nejen návrh nového terapeutického programu, ale i významnou změnu v přístupu k rehabilitaci pachatelů sexuálních trestných činů v ČR. Tento inovativní přístup přispívá ke zlepšení bezpečnosti a kvality života nás všech.


Děkujeme všem zapojeným!


Shrnutí výstupů a výsledků inkubační fáze vývoje:


Veškeré výstupy a vytvořené produkty jsou bezplatně k dispozici ke stažení ZDE:








Projekt "INTENS", reg. č.: CZ.03.03.01/00/22_021/0001989 je financován z Evropského sociálního fondu plus prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus a státního rozpočtu ČR.

Comments


bottom of page